IMG 0773 E1407866893307

Jeugdwedstrijd 2014

Al dagen hebben ze het over Bertha. Wie? Ja, Bertha! En zij brengt ons niet veel goeds.

Laat ik wat duidelijker zijn voor diegene die niet weten waar ik het over heb. Bertha is de naam van een orkaan die bij Amerika heeft gewoed en die de oceaan oversteekt en ons weer gaat bepalen. DEPRESSIE!

Weken is het mooi weer en uitgerekend op de dag van de jeugdwedstrijd op zaterdag 9 augustus dreigt dit verpest te worden door slecht weer. Tot aan het begin van de middag regende het dan ook af en toe hard en wil je liever niet staan vissen.

Echter tijdens de viswedstrijd die om ca. 13.30 uur aan de Groeve in Appingedam van start ging, hadden we op een klein buitje na, toch goed weer met veel zon. Van de harde wind hadden we geen last omdat we mooi in de beschutting van de bomen en bossen achter ons stonden.

Vanaf 12.30 uur kwamen de kinderen zich melden bij ons vertrekpunt, café Carillon te Spijk. Zeulend met visspullen en de waarschuwingen en groeten van de ouders niet meer horende kwamen ze binnen. De een schuchter, de ander met branie. En als je op de kleding let dan weet je nu al dat we volgend jaar bij onze instructiedag ook maar eens wat moeten zeggen over de kleding van een visser.

De meesten in korte broek en shirt en niet gewapend tegen regen of eventueel een koude wind. Sportschoentjes en weinig laarzen. Fel oranje shirts en andere schreeuwende kleuren. De kleuren van F.C. Groningen werden ook waar genomen. Kortom nog veel wat vloekt tegen de regels van  het vissen. Het mag de pret niet drukken!

Om 13.00 uur allen in de auto. Gelukkig kregen allen weer een plaats ook al zaten er soms 4 kinderen op de achterbank. Op de heenreis al hoog gespannen verwachtingen over het vangen van karpers enz.

Bij een jeugdwedstrijd komt het er op aan dat je van te voren alles goed georganiseerd hebt en goed op papier hebt staan want anders hou je het niet in de hand. Soms heb je nog meer te doen met ouders en begeleiders dan met de kinderen zelf. Maar zonder ouders en begeleiders gaat het helemaal niet en daarmee hebben ze ook weer een belangrijke rol. Bij deze worden dan ook alle helpers en deskundigen bedankt voor hun steun en inzet.

Na bekendmaken van de steknummers ging ieder snel naar zijn plek om de hengels in gereedheid te brengen. Maar goed dat we zelf ook hengels e.d. bij ons hebben anders zouden er kinderen niet aan vissen toekomen.

Ook voor diegene die geen maden of lokvoer bij zich hadden, hebben wij dit als vereniging verzorgd. Nadat alles in gereed gebracht was, dit duurt bij een jeugdwedstrijd niet lang, was de start even na 13.30 uur. Vanaf dat moment begint het instrueren. Heb je gepeild? Nee meneer. Hiermee dan maar even snel helpen en laten zien hoe dit moet en waarom. Uitleggen waarom je voert. Op je plek blijven waar je hebt gevoerd en niet dicht naar de buurman of buurvrouw toe die net een vis heeft gevangen.

Je hebt beet. Uh… en wat moet ik doen? Aanslaan! Niet zo voorzichtig! Snel de vis boven de wal anders valt hij weer in het water. En zo gaat het de hele wedstrijd.

En zij die niets vangen? De een blijft volhardend door vissen maar menig kind gaat toch maar eens bij een vriendje buurten. Moet allemaal kunnen, als ze er maar lol aan hebben en er wat van opsteken.

Een welkom moment is ook als we rond gaan met cola en sinas en met marsen en snickers.

En zo is het in een mum van tijd 15.15 uur waarbij het eindsignaal klinkt en alles netje weer opgeruimd wordt. Geen papier en blikjes achterlatend. Menigeen zou hier een voorbeeld aan moeten nemen dan was het niet zo’n rotzooi.

Allen weer in de auto’s terug naar café Carillon te Spijk naar ons verenigingsonderkomen. Allen vinden hun plaats in de zaal en is het gezellig rumoerig. Wat te drinken en patat met een frikandel of kroket doet de zaal even wat rustiger worden maar nooit voor lange tijd.

Ondertussen wordt snel de stand opgemaakt. Toch een serieuze aangelegenheid. Het gaat in beide leeftijdsgroepen toch maar weer om het kampioenschap van Spijk en omgeving. Dit hoort op je erelijst thuis als je ooit wereldkampioen wilt worden. Al weer voor de 23e keer (u leest het goed, 23 jaar) stond deze jeugdwedstrijd op het programma.

Totaal hebben er 23  kinderen deelgenomen. 12 kinderen in groep A, de jongste groep van 6 t/m 9 jaar en 11 kinderen in groep B in de leeftijd van 10 t/m 13 jaar.

Helaas is er niet erg veel gevangen. Laten we Bertha maar de schuld geven. In zowel de A- als in de B groep waren 3 kinderen die niets gevangen hebben.

Op welke plaats je ook eindigt, bij ons gaat niemand met lege handen naar huis. OP de bekers na gaat ieder met een zelfde prijs naar huis.

Op voorhand bedanken de kinderen, daartoe aangemoedigd, de helpers van deze dag maar ook Henry’s Hengelsport uit Delfzijl voor beschikbaarstelling van de maden en zijn inspanning bij Evezet lokvoeders om voor alle kinderen een zak lokvoer te krijgen. De fa. Evezet voor beschikbaar stellen van 25 zakken lokvoer en voor Cees Bisschop hengelsport uit Uithuizen voor beschikbaarstelling van lokvoer tijdens het vissen.

En dan wordt het de hoogste tijd voor de prijsuitreiking want het geduld is op en moeten we oppassen dat onze onderkomen niet wordt afgebroken  :- )

In elke groep is er voor de nummers 1, 2 en 3 een mooie beker en een wisselbeker voor de kampioenen. Verder ging een ieder met een cadeaubon van € 5,– en een zak lokvoer naar huis.

Cees en Henry, aan jullie om ze goed te instrueren en goed spul voor het vissen te verkopen.

De uitslag:

Groep A

1e Stef Vegter met 67 cm

2e Sascha Brontsema met 31,5 cm

3e Luuk Simon met 14 cm

3e  en 4moest door loting worden beslist. 4e Lex Thyssen 14 cm

Groep B

1e Joran Bos met 56 cm

2e Nik Geertsema met 35 cm

3e Sander Pijper met 31 cm

Mij dunkt, tot volgend jaar maar weer.

IMG_0736 IMG_0737 IMG_0738 IMG_0739 IMG_0740

IMG_0741 IMG_0742 IMG_0743 IMG_0744 IMG_0745

IMG_0746 IMG_0747 IMG_0748 IMG_0749 IMG_0750

IMG_0752 IMG_0753 IMG_0754 IMG_0755 IMG_0757

IMG_0758 IMG_0759 IMG_0760 IMG_0762 IMG_0761

IMG_0763 IMG_0764 IMG_0765 IMG_0767 IMG_0768

IMG_0769 IMG_0770 IMG_0772 IMG_0773 Patat na afloop

sfeerimpressie1 sfeerimpressie2 Winnaars groep A Winnaars groep B